Founder story: Konnekt Smartdrinks

Nieuws

Founder story: Konnekt Smartdrinks

Gepubliceerd op
18 december 2015

Russell Reid heeft met de lancering van zijn startup Konnekt Smartdrinks in 2014 een begin gemaakt met de verwezenlijking van zijn droom om gezonde en functionele lichaamseigen ingrediënten, zoals aminozuren, te formuleren in een verfrissend drankje, zonder ongezonde hoeveelheden suikers, kunstmatige zoetstoffen en andere toevoegingen. Russell ontdekte dat de meeste mensen baat hebben bij een extra shot van bepaalde aminozuren en andere lichaamseigen stoffen, die een vitale rol spelen in het lichaam en brein.

Drie drankjes

Konnekt Smartdrinks introduceert een nieuwe categorie producten en wil daarmee een blijvende kentering teweegbrengen in de consumptie van ongezonde frisdranken en energy drinks. De ontwikkeling van de Konnekt Smartdrinks komt voort uit de ambitie om een gezond alternatief te kunnen bieden. Door een innovatieve ontwikkelmethode en met gebruikmaking van lichaamseigen aminozuren en natuurlijke energietoevoegingen, is het gelukt om drie gezonde en lekkere Smartdrinks te ontwikkelen, ieder met een eigen functionaliteit:

  • Focussing stimuleert bij concentratie, bijvoorbeeld bij studeren of examens;
  • Enduring geeft een extra stimulans bij verzuring na inspanning of sport;
  • Relaxing is een heerlijk drankje om je happy te voelen, deze neem je bij voorkeur voor het slapen gaan.

De drankjes worden geproduceerd in Duitsland en Russell laat de verpakkingen in Barneveld maken. In april 2015 heeft hij een eerste testrun van 17.000 flesjes laten maken.

De uitkomst was erg positief. Russell: ’Ik wist al snel dat ik de term Smartdrink wilde gebruiken. De naam Konnekt is ontstaan uit de onlosmakelijke verbinding tussen brein en lichaam. Aminozuren en andere lichaamseigen stoffen zijn van wezenlijk belang om deze verbinding optimaal te laten functioneren’.

Wageningse startup

Russell woont met zijn gezin in Naarden Vesting, maar verricht zijn bedrijfsactiviteiten vanuit Wageningen, het gezamenlijk kantorenpand op Nieuwe Kanaal 7. Hij huurt hier sinds juni dit jaar een mooie kamer. ‘Ik krijg een financiering vanuit PPM Oost en StartLife. Voorwaarde is dat ik dan kantoor houd in Gelderland. Ik vind het zeker een toegevoegde waarde dat ik in Wageningen gehuisvest ben. In mijn directe omgeving kom ik veel andere food gerelateerde bedrijven tegen, zoals FoodCase en Kikkoman. Recent heb ik een cursus gevolgd bij mijn overbuurman Food Valley NL en loop ik ook makkelijker bij wetenschappers op de campus van Wageningen UR binnen. Samen met hen heb ik mijn label gemaakt, waar ik heel erg blij mee ben’.

Plannen voor 2016

Russell maakt in 2016 een eerste echte start met een productierun van zo’n 400.000 flesjes voor een aantal grote nieuwe klanten.

Op de Food Valley Expo afgelopen oktober kwam hij in contact met een vertegenwoordiger van een grote Spaanse hotelketen. Hiervoor mag Russell in januari een presentatie geven.

Ook is hij in gesprek met een grote Nederlandse hotelketen. Russell: ‘Mijn potentiele klanten zoek ik in spa & wellness centers, hotels, flexibele kantoren en cruisemaatschappijen. Het is geen goedkoop drankje. De consumptieprijs ligt tussen de 3,50 en 4 euro per flesje. In de CitizenM hotels wordt het drankje nu al verkocht vanuit de minibars. Dit is een goede pilot voor mij. Mijn ambitie is dat Konnekt Smartdrinks in alle continenten op de wereld verkocht gaat worden’.

Tips voor andere startups

‘Je moet passie hebben en een onderscheidend product bieden. Je moet kunnen verkopen als persoon, maar ook het product moet uniek zijn. Ik had iets eigen geld, maar dit heeft niet iedere startup. Ga daarom op zoek naar een private investeerder of stap eens binnen bij een bank. Financieel moet je armslag hebben. StartLife en PPM Oost bieden je hierbij goede ondersteuning’.

Linze Rijswijk, coacht Russell vanuit StartLife: “Konnekt Smartdrinks is een mooi voorbeeld van een innovatief product op het snijvlak van voeding en gezondheid. Het past bij een gezonde levensstijl, innovaties waar de regio sterk in is. Met het enthousiaste ondernemerschap van Russell Reid heeft de onderneming een succesvolle start kunnen maken.”