Nieuws

WUR G.O.: op ontdekkingstocht naar het voedselsysteem van de toekomst

Gepubliceerd op
4 april 2022

Hebben we genoeg eiwitten om in 2050 de groeiende wereldbevolking te voeden? En wat ligt er dan op ons bord? Om bezoekers van de Wageningen Campus een indruk te geven van de voedselsystemen van de toekomst, ontwikkelde Wageningen University & Research de interactieve WUR G.O. campustour. Al wandelend speuren bezoekers naar oplossingen.

Bezoekers van de Wageningen Campus kunnen gratis de WUR G.O. app (iOS en Android) downloaden. Esther Hogeveen, projectleider WUR G.O.: “Met behulp van de Engelstalige app ga je op zoek naar ‘schatten’, ofwel oplossingen voor voedselvraagstukken. Tijdens het wandelen verschijnen ze op je telefoon in de vorm van groene icoontjes. Heb je ze gevangen, dan popt er een video op met een WUR-expert die een vraagt stelt over het voedselsysteem van de toekomst. Bij het juiste antwoord start er een nieuw filmpje met uitleg over de oplossing en hoe WUR hier aan werkt.”

Grootste uitdaging

Aan bod komen de hervorming van voedselsystemen, technologische oplossingen en veranderingen in consumentengedrag. De nadruk ligt daarbij op eiwitten, want daar ligt één van de grootste uitdagingen. Om alle monden te kunnen blijven voeden, moeten we immers verschuiven naar meer plantaardige en nieuwe eiwitbronnen. Voorbeelden van vragen zijn dan ook: ‘Hoe ontwikkelen we lekkere vleesvervangers op basis van nieuwe eiwitbronnen?’ ‘En hoe verleiden we mensen tot gezonde en duurzame voedingskeuzes?’

Spannende zoektocht

WUR G.O. is bedacht door diverse WUR experts. Een groepje Wageningse voedingsonderzoekers wilde ‘het voedselsysteem van de toekomst’ meer tastbaar maken voor hun collega’s, bezoekers van de campus, aankomende studenten en alle andere geïnteresseerden. Ze riepen collega’s op om mee te denken over de best passende vorm en daar rolde dit idee uit. “Door augmented reality kenmerken en het speelse ‘schatten zoeken’ uit bestaande games te combineren met wetenschappelijke inzichten, wordt de zoektocht naar voedselsystemen van de toekomst spannender en toegankelijker dan ooit”, aldus Hogeveen.