Nieuws

Wageningen Biodiversity Challenge – zes weken campusnatuur centraal

Gepubliceerd op
2 mei 2023

Al twee jaar wordt op de Wageningen Campus een Biodiversity Challenge georganiseerd. Tijdens de Challenge kan iedereen meedoen met soorten tellen, zodat we een goed overzicht krijgen van wat er op de campus leeft en groeit. Ook worden er leuke gratis activiteiten georganiseerd, zoals een vroege vogelexcursie, een tentoonstelling over de Flora Batava en een buitenconcert waarin insecten de hoofdrol spelen. Dit jaar is de Challenge zelfs groter dan ooit: maar liefst zes weken om de natuur op de campus in alle facetten te bewonderen!

De Biodiversity Challenge wordt georganiseerd door het Wageningen Biodiversity Initiative van Wageningen University & Research (WUR). Alle campusbewoners worden uitgenodigd om bij te dragen aan het einddoel: in zes weken tijd zoveel mogelijk soorten tellen. Dat is niet alleen nuttig om de stand van de natuur op campus te bepalen, maar ook heel leerzaam en leuk om te doen, bijvoorbeeld samen met collega’s tijdens een lunchwandeling.

Doe mee!

Dit jaar neemt WUR het op tegen 16 andere Europese universiteiten. Wie telt de meeste soorten op hun campusterrein? Als organisator van de Biodiversity Challenge willen we natuurlijk niet onderaan eindigen.

Meedoen is heel eenvoudig, ook als je niet precies weet welke soort je ziet. Je kunt daarvoor de ObsIdentify-app downloaden. Daarmee maak je een foto van een plant, dier, boom, insect of wat je ook maar tegenkomt. De app vertelt je dan welke soort het waarschijnlijk is. Met een druk op de knop wordt je waarneming ingevoerd op waarneming.nl.

Deze ‘Bioblitz’-wedstrijd is open van 22 mei t/m 1 juli voor alle Wageningen Campus-medewerkers. Alle ingevoerde waarnemingen op de campus in die periode tellen mee voor het eindresultaat.

Excursies en activiteiten

Voor wie nieuwsgierig is om meer te leren over de campusnatuur, organiseren we allerlei leuke activiteiten. Zo zijn er excursies waarin je meer te weten komt over libellen, tropische gewassen of nachtvlinders. Ook kun je een rondleiding krijgen door de genenbank van het Centrum voor Genetische Bronnen en de expositie ‘Stories Plants Tell’ in de bibliotheek in Forum bezoeken. Er is zelfs een buitenconcert ‘Entomophonia!’ op 27 juni waarin insecten de hoofdrol spelen.

Open campusdag

De Biodiversity Challenge wordt op zaterdag 1 juli afgesloten met een open campusdag voor de hele gemeente Wageningen. Die dag zijn er veel activiteiten, onder andere lezingen, tours en stands met experimenten. We nodigen jullie van harte uit om een kijkje te komen nemen, met je familie en wie het ook maar leuk vindt om de campus van dichtbij te ontdekken.

Het volledige programma vind je hier.