Nieuws

"Toen er een plek vrijkwam op de campus, dachten we: daar moeten we als Uticon bij zijn"

Gepubliceerd op
4 april 2024

Wat komt er allemaal kijken bij het ontwerpen van een fabriek in de voedingsindustrie? Dat weten ze bij advies- en ingenieursbureau Uticon, dat een vestiging heeft in Plus Ultra II. Harold Post, sinds 2016 werkzaam bij Uticon en teamleider van de kantoren in Wageningen en Eindhoven, is enthousiast over het levendige ecosysteem van Wageningen Campus.

Kun je kort beschrijven waar Uticon zich mee bezighoudt?

"Stel je voor dat een bedrijf of start/scale-up een fabriek of pilotplant wil bouwen voor de productie van een ingrediënt of consumer-product. Ze weten al waar ze gaan bouwen, maar hoe gaan de grondstoffen daar binnenkomen? Welke processen worden er gebruikt en welke equipment hebben ze daarvoor nodig. Welk soort investeringen zijn nodig voor het gebouw. Hoe zorgen ze ervoor dat ze aan alle voedselveiligheidseisen voldoen? Wij hebben alle disciplines in huis om die hele fabriek/pilot plant voor ze te ontwerpen, waarbij het ontwerp ‘sustainable’ en CO2-neutraal is.

We zijn gevestigd in Eindhoven, Bergen op Zoom en in de buurt van Gent. En sinds 2022 dus ook op Wageningen Campus, met een team van acht medewerkers. Die richten zich op projecten in de regio’s Utrecht, Gelderland en een deel van Overijssel, met een focus op de voedingsindustrie."

Waarom besloten jullie een vestiging te openen op Wageningen Campus?

"Toen er in het voorjaar van 2022 een plek vrijkwam in Plus Ultra II, zeiden we meteen: daar moeten we als de kippen bij zijn. Wageningen University&Research staat goed aangeschreven en Wageningen ligt in de food valley, belangrijk in Nederland maar ook in Europa en daarbuiten. Een vestiging op Wageningen Campus vergroot ons netwerk. Ik heb gemerkt dat andere bedrijven heel positief reageren als ze horen dat je hier een kantoor hebt."

Op welke manieren profiteren jullie van de campus?

"We zijn steeds aan het kijken hoe we gebruik kunnen maken van het campus ecosysteem. We zijn aangesloten bij stichting Food Valley en we zijn te vinden bij interessante evenementen zoals F&A Next. Er is al best veel contact met de bedrijven in Plus Ultra II, het zou leuk zijn om steeds meer met andere bedrijven op de campus samen te gaan werken. We gaan ook mee werken aan een nog te starten PPP-project (Public Private Partnerships) over duurzame proteïnen. Dat is mooi, om ook steeds meer met duurzaamheid bezig te zijn.

Verder hebben we ook contact met StartLife. We werken regelmatig met startups op de campus, en het is heel leuk om hun enthousiasme te zien. Zij zijn vaak gefocust op wat er in hun lab gebeurt, of op pilotschaal. Als ze dat naar een grotere schaal willen brengen, komen er allerlei nieuwe dingen bij kijken: organisatorische aspecten, procesrisico’s, voedselveiligheid, ‘automation’, verpakken van je ingrediënt of product, dat soort zaken. Daar zit onze toegevoegde waarde, om daarover te adviseren."

Werken jullie ook met Wageningse studenten?

"Dat zijn we wel van plan. Er liggen leuke kansen om met de universiteit en jonge mensen samen te werken. Studenten zouden bijvoorbeeld bij ons stage kunnen lopen. Dan leren wij van hen, en zij van ons. En er zit natuurlijk ook een stukje arbeidspotentieel. Op onze vestiging in Eindhoven heeft een student van de TU een opdracht gedaan, en is daarna bij ons in dienst gegaan."

Dus het bevalt goed op de campus?

"Zeker, we hebben het hier heel erg naar ons zin. We hebben een goed gevoel over de campus, de werkplek, en de uitstraling van het moderne pand. Het is gewoon een ontzettend leuke, levendige omgeving. Ik zeg ook wel eens met een knipoog dat ik me een stuk jonger voel als ik over de campus loop."

Harold Post
Harold Post