Nieuws

Pantry: Koop met een app verse, gezonde en innovatieve producten

Gepubliceerd op
27 maart 2023

Op station Ede-Wageningen is aan de noordzijde sinds september 2022 een nieuw winkelconcept te vinden: Pantry. Een onbemande streekwinkel waar je met behulp van een app verse en gezonde streekproducten van regionale leveranciers kunt kopen. Initiatiefnemer Lukas Lagerweij over de achtergronden van Pantry en over de link met Wageningen University & Research (WUR).

Lagerweij: “Het achterliggende idee is dat Pantry goede producten van diverse leveranciers die in je eigen omgeving worden geproduceerd, samenbrengt naar een dorpskern of naar plekken waar veel mensen komen zoals een station. Je kunt het vergelijken met een ouderwetse kruidenier maar dan in een hip jasje. Op die manier hoef je dus niet zelf de diverse producenten langs, maar je activeert de app en je kunt de verse en gezonde producten van jouw keuze gemakkelijk ophalen en afrekenen op één verkooppunt.” Hoe dat precies werkt staat op de Pantry website.

Concept met potentie

Het Pantry concept is ontstaan in Wilp, waar de eerste locatie sinds najaar 2021 is geopend. Een tweede locatie in Ede-Wageningen kwam in beeld toen de gemeente Ede, de NS, WUR, Voedingscentrum en de City Deal Gezonde Voeding en Duurzame Voedselomgeving een pitch uitschreven. Lagerweij: “De gemeente Ede wilde graag het winkelbestand uitbreiden met winkels met gezonde producten en was daarbij ook op zoek naar een alternatief voor alle fastfood aanbieders bij het station. Die pitch hebben wij gewonnen en een aantal van onze ‘medepitchers’ zijn nu ook met hun producten vertegenwoordigd in Pantry. We staan daarbij ook open voor passende aanvullende producten van anderen. Pantry faciliteert de ruimte en de techniek.” De huidige locatie in de fietsenstalling van het station ligt uit de looproute en is daarmee niet zo gunstig wat ook van invloed is op het aantal bezoekers geeft Lagerweij aan. Gelukkig blijft het aantal leveranciers hier wel groeien. Lagerweij ziet ook zeker potentie en Pantry grijpt de kans om de mogelijkheden in de Food Valley te onderzoeken. Bij het nieuwe station Ede-Wageningen en bij andere NS-stations.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Lagerweij vertelt over de samenwerking met diverse onderwijsinstellingen zoals Wageningen University & Research en Christelijke Hogeschool Ede. In een eerder stadium hebben studenten van de leerstoelgroep Consumption & Healthy Lifestyles in een consultancy-opdracht voor Pantry uitgezocht welke producten geschikt zouden zijn voor verkoop op een station. “Een winkel op een station vraagt een ander assortiment dan een winkel in een dorp. Bij een station is er meer vraag naar to-go producten. Zo zijn we tot een kleine 90 producten gekomen die nu in de schappen bij Pantry liggen. Ook hebben studenten uitgezocht hoe we de zichtbaarheid en de marketing kunnen verbeteren.” In de toekomst zou Lagerweij graag een ‘voorzieningenruimte’ zien, waar producenten bijvoorbeeld gezamenlijk kunnen verpakken of kant-en-klaar maaltijden kunnen voorbereiden. Ook hierbij zouden studenten een rol kunnen spelen.

Interessant voor consument en voor startups

Waarom je als treinreiziger een keer bij Pantry op station Ede-Wageningen zou moeten gaan kijken? Op de website staan de aanbevelingen: korte keten, eerlijke prijzen, duurzame oplossing. Door Lagerweij verwoordt: “Je koopt hier verse producten van uitstekende kwaliteit. En je steunt lokale producenten die onbewerkte producten leveren die passen bij het seizoen maar waar mogelijk ook dagvers zijn. Zo komt hier een kippenboer dagelijks een aantal verpakkingen kakelverse scharreleitjes in de schappen zetten.” Naast bekende versproducten heeft Pantry ook innovatieve producten zoals vegan vleesvervangers en oesterzwamburgers, maar ook producten van startups zoals repen van biergranen en granola van (oud) brood. Lagerweij: “Dus als je als startup interesse hebt om je product op kleine schaal te verkopen of te testen, neem dan vooral via de website contact op met ons.

City Deals

De City Deal Gezonde Voeding en Duurzame Voedselomgeving is één van City Deals tussen steden, Rijk, andere overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties om de groei, innovatie en leefbaarheid in de Nederlandse steden te versterken.