Nieuws

Modulair concept van LettUs Design wint Urban Greenhouse challenge 2022

Gepubliceerd op
30 juni 2022

LettUs Design heeft de Grand Finals van de Urban Greenhouse Challenge gewonnen en ontvangt een bedrag van 10.000 euro voor hun modulaire en inclusieve ontwerp voor stadslandbouw. De andere winnaars zijn USC Stack en AMS Caterpillars. AMS Caterpillars kreeg ook de prijs namens de buurtbewoners.

De deelnemende teams moesten een concept te ontwikkelen dat gedurende het hele jaar duurzame en betaalbare voedselproductie garandeert. De Challenge van dit jaar werd de 'social impact'-editie genoemd; meer dan in eerdere edities moesten de studenten rekening houden met de sociale aspecten. De urban farm-concepten werden gepland in Ward 7, een buurt in de Amerikaanse stad Washington D.C. Het is een wijk met een diverse bevolkingssamenstelling waarvan het grootste deel valt in de laagste inkomensklasse.

Buurtbewoners als architecten

De studenten werden uitgedaagd om met ontwerpen te komen die inkomsten voor de buurtbewoners zouden genereren en dus een verschil in hun leven zouden maken. De jury prees winnaar LettUs Design voor ‘het meest inclusieve voorstel’. Zoals het team zelf aangaf, zijn niet alleen zij de architecten en experts, maar geldt dat ook voor de gemeenschap. Ze hebben gekozen voor een modulaire aanpak in de voedselproductie, werkgelegenheid en onderwijs. Maar wat echt indruk maakte was het idee dat dit proces en deze aanpak ook in andere buurten kan worden toegepast.

De buurtbewoners waren het meest enthousiast over het concept van het team AMS Caterpillars. Vooral door ‘de duidelijke focus op het creëren van sociale impact’. 'Het is overtuigend en samenhangend, en biedt innovatieve oplossingen voor lokale uitdagingen. Het is een zeer aantrekkelijk ontwerp met veel functionaliteit ingebouwd in elke ruimte. Het gebouw heeft een bescheiden profiel en kan vanwege zijn unieke ontwerp als een herkenningspunt worden beschouwd', aldus het juryrapport. Het team ontving in het gloednieuwe gebouw Omnia de prijs uit handen van buurtbewoners Jimell Sanders en commissaris Holmes.

Winning team - LettUs Design

Gestart met dertig teams

Deze derde editie van de Challenge ging in november 2021 van start met dertig studententeams van zeventig universiteiten in twintig landen. Na de eerste selectie drongen twintig teams door tot de tweede ronde, waar ze coaching en advies kregen van meer dan dertig partners die de Challenge ondersteunen. Tien teams werden geselecteerd voor de finale, waaronder teams uit Colombia, de VS, Peru, China en Nederland. Omdat Washington het centrale onderwerp was, werd dit jaar nauw samengewerkt met de University of the District of Columbia (USA). Eerdere edities werden georganiseerd in Amsterdam (2018) en Dongguan, China (2020).

De internationale jury bestond uit Nona Yehia (oprichter en CEO Vertical Harvest), Thera Rohling (Program director Sustainable Urban Delta), Patricia Paiva (bestuurslid International Society for Horticultural Sciences) en Harry Webers (Wageningen Ambassador).

Laatste editie

Dit was de laatste editie van de Urban Greenhouse Challenge, een internationale en interdisciplinaire studentencompetitie die in 2018 werd geïnitieerd door de Wageningen University & Research met als doel innovatie op het gebied van stadslandbouw te katalyseren. De Challenge inspireerde veel jonge geesten om opnieuw na te denken over de manier waarop we voedsel produceren in de steden en beïnvloedde hun toekomstige carrièrekeuzes. Het bracht studenten in contact met toonaangevende bedrijven in de tuinbouwsector en gaf hen de kans om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. In de komende jaren zal Wageningen University & Research een nieuwe Challenge-reeks starten, Nature-based Future Challenge, om het concept van natuurgericht denken als basis voor het nemen van beslissingen in landschapsplanning te promoten.