Activiteit

Ontdek de wereld van extended reality (XR)

WUR XR Day, on March 13th, is your opportunity to explore virtual, augmented, and mixed reality, collectively known as extended reality (XR). While these advanced technologies may not immediately seem related to science, they are already accessible for both education and research. With WUR's WANDER XR Experience Lab, there's now a hub for applying XR in education and science.

Organisator Wageningen University & Research
Datum

wo 13 maart 2024 09:30 tot 16:30

Locatie Impulse, gebouwnummer 115
Stippeneng 2
6708 WE Wageningen
+31 (0) 317 - 48 28 28

De ambitie van WANDER is om onderwijs en wetenschap te ondersteunen door middel van 3D-visualisatie en immersive experiences. Thomas Ginn is teamleider bij WANDER en brengt de nodige ervaring met zich mee op het gebied van extended reality. Eerst in Leiden en sinds enkele maanden in Wageningen: “Het lab is uniek. Het is een One Wageningen faciliteit, toegankelijk voor iedereen die meer wil doen met immersive visualisatie. Dit kan van alles zijn: het visualiseren van complexe datasets, educatieve VR-ervaringen die een brug slaan tussen theorie en praktijk, of een XR-tool voor wetenschapscommunicatie voor het grote publiek. We bieden ondersteuning gedurende het hele proces – van ontwikkeling tot implementatie.”

3D-scan van Amsterdamse bomen

Hoe werkt dat dan, XR? Een mooi voorbeeld is een project waarin WANDER met Amsterdam Institute for Advances Metropolitan Solutions (AMS) en de gemeente Amsterdam samenwerkt aan kadeherstel. De stadsecoloog zag dat de partijen die aan de kademuren werken, een slecht beeld hadden van hoe bomen zich onder het wegdek ontwikkelen. Daarom heeft hij een aantal boomstronken compleet uitgegraven om de groei in kaart te brengen. WANDER heeft een 3D-scan gemaakt van deze wortelsystemen en er een zogenaamde immersive viewer voor gebouwd. Hierdoor ziet iedereen die aan het herstel van de kades werkt, hoe complex het wortelsysteem is en hoe hiermee rekening gehouden moet worden. Dit leidt tot gezondere bomen, minder onderhoud en een kleinere kans op omwaaien tijdens een storm.

XR Pilot programma

Om jou kennis te laten maken de mogelijkheden van XR, organiseert WANDER op 13 maart een XR-dag. Het evenement is geschikt voor iedereen van WUR, of je nu een nieuwsgierige nieuweling of een XR-veteraan bent. De dag bestaat uit inspirerende lezingen, showcases en workshops die een kijkje geven in de baanbrekende ontwikkelingen en toepassingen van XR binnen de WUR-gemeenschap en daarbuiten. Probeer verschillende demo’s uit, of stap binnen in de gamezone. Op de Wageningen XR Day ontdek je als eerste de innovatieve projecten en onderzoeksinitiatieven die bij WUR zijn ontstaan.

Aan het eind van de dag wordt het XR Pilot Programma gepresenteerd. Iedereen die een goed idee heeft om XR in onderwijs of onderzoek toe te passen, maar nog geen middelen heeft om dit te realiseren, kan aanspraak maken op dit Pilot Programma. Vanuit het programma kan WANDER deze visie verwezenlijken. Meer details over het programma worden gedeeld tijdens de XR-dag.

De WUR XR-dag vindt plaats op woensdag 13 maart in Impulse, van 9:30 tot 16:30 uur. Het is gratis, inclusief lunch en drankjes. De capaciteit is beperkt, dus reserveer je plek.

Bekijk de website van WANDER en kom meer te weten over WUR en visualisatie.