News

Nieuw Fermentatielab in Regio Foodvalley helpt eiwittransitie

Published on
November 25, 2022

Om diverse organisaties de mogelijkheid te geven om te experimenteren met fermentatie komt er een nieuw, innovatief Fermentatielab op het terrein van het Smaakpark in Ede. Fermentatie is essentieel om plantaardige producten smaakvoller te maken en is ideaal voor het verwerken van reststromen en het verlengen van houdbaarheid. Het is daarmee een belangrijk component voor het versnellen van de eiwittransitie en de circulaire economie.

Fermentatielab vanuit Regiodeal Foodvalley en Shared Facility Finder

Het gros van de financiering van het Fermentatielab komt vanuit de Regiodeal Foodvalley. Het lab wordt zo’n 110 vierkante meter groot, kassencomplex en kweekvijvers niet meegerekend en maakt deel uit van de Shared Facility Finder (SFF). In dit gezamenlijke initiatief van FoodvalleyNL en Wageningen University & Research (WUR) worden bedrijven, ondernemers en instellingen gestimuleerd om faciliteiten te gebruiken of te delen. Zij kunnen via de SSF het Fermentatielab vinden en er gebruik van maken.

'Apparatuur wordt vaak niet voor 100 procent gebruikt’ vertelt Petra Roubos van FoodvalleyNL ‘Het is heel duurzaam om er samen in te investeren. De mooiste bijkomstigheid vind ik dat er mensen uit verschillende hoeken samen aan het werk zijn en kennis uitwisselen. Daaruit ontstaan goede, praktische ideeën.’

Initiatiefnemer Smaakpark Ede trekt nieuwe deelnemers aan

Smaakpark Ede is initiatiefnemer, eigenaar en gebruiker van het Fermentatielab. Er wordt door hen al een aantal jaren geëxperimenteerd met fermentatie. ‘FoodvalleyNL merkte dat op en wezen ons op een subsidie om het verder uit te bouwen’, vertelt Christian Weij, directeur van het Smaakpark. ‘Met de Shared Facilities-financiering van de Regiodeal Foodvalley kunnen we nu een heel nieuw lab inrichten en openstellen voor meer bedrijven en onderzoekers.’ Diverse organisaties hebben al ingetekend om gebruik te gaan maken van het lab, zoals Aeres Hogeschool en WUR.

Foto-650-bewerkt.jpg

Het lab is een grote stap vooruit in de eiwittransitie. Door het gedeeld gebruik van het lab, blijven de kosten realistisch voor ondernemers. Daarom is het erg geschikt voor kleine en jonge bedrijven. Vanuit hier kunnen ze experimenteren en producten verder ontwikkelen, zodat ze uiteindelijk hun weg vinden naar consumenten. Dat hoort bij de kernactiviteit van FoodvalleyNL, zegt Roubos. ‘We willen het ecosysteem rondom duurzame voeding steeds verder uitbreiden. Wij weten weer wat nodig is voor een subsidieaanvraag en de partijen weten welke innovaties er nodig zijn. Bij alle transities waar we in zitten, moeten we elkaar weten te vinden. Met de middelen uit de Regiodeal kunnen we er uitvoering aan geven.’