News

Aurora geopend: een licht, flexibel en duurzaam universiteitsgebouw

Published on
September 30, 2021

Op 30 september is Aurora officieel geopend. Het nieuwe universiteitsgebouw van Wageningen University & Research laat veel zonlicht binnen, is flexibel in te richten, zit vol groen en is bijna energieneutraal.

Aurora is de Romeinse godin van de dagenraad en op een zonnige ochtend kun je zien waarom het nieuwe universiteitsgebouw haar naam heeft gekregen. De centrale vide reikt tot aan het dak – de vijfde verdieping – en zowel het dak als de wanden van het gebouw bestaan uit glas. Als de zon in het oosten opkomt, vult natuurlicht meteen grote delen van het gebouw. Dit effect wordt versterkt door de terugwijkende terrassen van de verdiepingen. Aurora is ontworpen door LIAG architecten + bouwadviseurs.

- Unfortunately, your cookie settings do not allow videos to be displayed. - check your settings

Uit onderzoek is gebleken dat het gevoel dat een gebouw aan mensen geeft van invloed is op hun leerprestaties. Aurora is zo licht en ruimtelijk gemaakt dat het een gevoel van vrijheid bevordert, alsof je buiten bent. Bovendien staat het nieuwe gebouw vol groene planten en bomen. Een positieve invloed op de maximaal 2500 studenten die Aurora kan herbergen.

Geen gas of fossiele brandstoffen

Aurora is een duurzaam gebouw: het is bijna energieneutraal en gebruikt geen gas of fossiele brandstoffen. In plaats daarvan zijn er zonnepanelen in het dak geïnstalleerd en staan er twee warmtepompen in de kelder voor het verwarmen van water. Net als andere gebouwen van Wageningen University & Research zal Aurora ook op een nieuw, circulair warmtenetwerk worden aangesloten.

Klik om de volledige foto te bekijken.

Waar draait het in Aurora om? Onderwijs. In de grootste collegezaal kunnen 450 studenten zitten. Deze kan ook in tweeën worden gedeeld. Andere zalen kunnen met verplaatsbare wanden opgedeeld worden. Ze bevatten meerdere presentatieschermen voor werk in kleinere groepen en het meubilair laat zich makkelijk verplaatsen of verwijderen. De gehele wand van zo’n zaal kan beschreven worden als een whiteboard. Dit maakt allerlei nieuwe onderwijsvormen mogelijk.

Ten tijde van de coronamaatregelen konden er in Aurora gemakkelijk kleine zalen voor maximaal 75 mensen worden gecreëerd, die even makkelijk weer groter werden gemaakt, toen de maatregelen veranderden.

Onderwijs van de toekomst

De bouw van Aurora duurde ongeveer twee jaar. Dat er veel kan veranderen in een korte tijd is ook te zien aan de wc’s van het gebouw. In de onderste lagen van het gebouw zijn die nog gescheiden voor mannen en vrouwen. De bovenste lagen hebben echter genderneutrale wc’s.

De grote zaal waar maximaal 450 studenten college kunnen volgen. (Foto: Guy Ackermans)
De grote zaal waar maximaal 450 studenten college kunnen volgen. (Foto: Guy Ackermans)

Rector Arthur Mol is enthousiast over het nieuwe gebouw: 'Aurora is een fantastisch onderwijsgebouw en zet een nieuwe standaard. Daarmee blijft Wageningen University & Research voorop lopen als innovatieve en duurzame onderwijsinstelling.'

Tijdens de opening sprak hij over het onderwijs van de toekomst en vertelden de architecten en bouwers over hun werk. Studenten leidden bezoekers rond door het nieuwe gebouw om te laten zien wat er allemaal mogelijk is in de praktijklokalen en innovatieruimtes.

De opening van Aurora.
De opening van Aurora.