Nieuws

Rob Dortmans gaat Nederland veroveren met duurzame zalm van eigen bodem

Gepubliceerd op
29 oktober 2020

Duurzame, op land gekweekte zalm, waarbij water en meststoffen in de kringloop blijven. Antibiotica en chemicaliën? Die zijn niet nodig. Rob Dortmans wil met Van Holland Zalm Nederland veroveren, een kennismaking met een pionier die het verschil wil maken.

Rob groeide op in de intensieve veehouderij. Na zijn bachelor Dierwetenschappen in Wageningen koos hij voor de master Aquacultuur, aangevuld met een master track Enterpreneurship. “Ik wilde altijd al een eigen bedrijf beginnen en zag kansen op het snijvlak van duurzame veehouderijsystemen en aquacultuur. Ik ben goed bekend met de veranderende maatschappelijke opvattingen rond voedselproductie. Daarnaast heb ik het altijd raar gevonden dat het gros van de Nederlandse voedselproductie wordt geëxporteerd, terwijl veel van wat we eten uit het buitenland komt.”

Omvangrijk project

Het idee voor een gesloten zalmkwekerij op land ontstond al in het eerste jaar van zijn studie en groeide in de jaren daarna uit tot een omvangrijk project. Samen met compagnon Maurice van den Broek ging hij de samenwerking aan met mede-campusbewoners, zoals de leerstoelgroep Aquacultuur & Visserij, Startlife en Starthub, maar ook met ingenieurs – en adviesbureau Witteveen+Bos (ook met een vestiging op Wageningen Campus). Ook Food Valley, Provincie Gelderland, OostNL en gemeente Ede schaarden zich achter het idee.

Volledig gecontroleerde omgeving

Van Holland Zalm gaat zalm kweken in een volledig gecontroleerde omgeving, in bassins op het land. “Het voordeel is dat we jaarrond met de beste waterkwaliteit kunnen produceren. 99,7 procent van het water wordt gerecycled en keert schoon terug naar de bron dan dat het de kwekerij binnenkomt. Meststoffen filteren we uit het water en dikken we in, zodat ze in de kringloop blijven als nutriënten voor voedselproductie. En we hanteren de hoogste standaarden voor dierenwelzijn, zonder gebruik van antibiotica en chemicaliën.”

Geen massaproductie

Met de toekomstige kwekerij, die op een locatie in de gemeente Ede wordt gebouwd, wil Rob 5 tot 10 procent van de Nederlandse consument van duurzame zalm voorzien. “We zijn een gesloten bedrijf en bestrijken de hele keten, van eitje tot gereed product. Doordat het transport naar andere schakels ertussenuit wordt gehaald, reduceren we de CO2-uitstoot met 50-75% en kunnen we dagvers leveren. Er zijn zalmkwekerijen van 15 hectare in de wereld, ver voorbij de schaalgrootte die wij in Nederland megastallen noemen. We zetten heel bewust een rem op de schaalgrootte: we willen geen massaproductie tegen de laagste prijs, maar geloven in een duurzaam product dat kan rekenen op maatschappelijk draagvlak.”

Iedereen welkom

De kwekerij richt zich eerst op dagverse levering aan de groothandel, maar ziet in later stadium kansen om ook direct de retail te bereiken. Daarnaast is iedereen straks welkom om zelf een verse zalm bij de kwekerij te halen: “We willen een open bedrijf zijn waar iedereen kan zien dat het in een natuurlijke omgeving past. Want ook dat is een groot voordeel van kweken onder volledig gesloten omstandigheden: je veroorzaakt geen stof-, geur- en geluidsoverlast.”

Rechts: Carola Schouten. Links van haar: Rob Dortmans.
Rechts: Carola Schouten. Links van haar: Rob Dortmans.

Minister Schouten is fan

Rob gaat kantoor houden in Plus-Ultra II, al werkt hij nu door de pandemie vanuit huis. Het is de bedoeling dat in de tweede helft van 2021 de eerste schop de grond in gaat. In 2023 moet de eerste duurzame zalm van eigen bodem zijn weg vinden naar de Nederlandse consument. Minister Schouten is alvast fan, weet Rob: “Samen met andere ondernemers die de Nederlandse voedselproductie willen veranderen, mochten we op Prinsjesdag een kop koffie met haar drinken. Dit initiatief past in haar streven naar een transitie in de agrarische sector. Om een brand te blussen heb je meer nodig dan kleine emmertjes. Er is schaalgrootte nodig om voor impact te zorgen. Met één kwekerij kunnen we al een grote stap zetten.”