Eerste boringen voor WKO-ring een feit

Nieuws

Eerste boringen voor WKO-ring een feit

Gepubliceerd op
14 oktober 2020

De afgelopen weken was er, ter voorbereiding op de aanleg van de WKO-ringleiding, al flink wat beweging op Wageningen Campus. Terreindelen werden in de hekken gezet. Er is het nodige grondonderzoek uitgevoerd. Objecten die in de weg staan zijn verwijderd, of verplaatst. En de intrede- en ontvangstputten voor de boringen zijn gegraven. Inmiddels is de eerste leiding ingetrokken.

Eerste bronboring

Aan de noordzijde van Gaia/Lumen op de oostelijke parkeerplaats is inmiddels de eerste warmtebron geboord. Grondboorbedrijf Haitjema heef hier in een kleine week tijd een bron geboord van wel 90m diep. In totaal worden er zes nieuwe bronnen geboord. Daarnaast wordt de capaciteit van de 12 bestaande bronnen vergroot; dit heet het ontwikkelen van de bron.

Foto van de eerste bronboring
Foto van de eerste bronboring

Graven en horizontaal boren

De ringleidingen gaan alle warme bronnen en alle koude bronnen met elkaar verbinden. Deels wordt deze aangelegd middels HDD en deels in een open ontgraving. Inmiddels heeft Heijmans Infra de eerste HDD uitgevoerd vanaf het middenterrein richting Gaia. Horizontaal gestuurd boren of HDD, is een bestuurbare sleufloze methode met minimale impact op de omgeving voor het aanleggen van ondergrondse buizen, leidingen of kabels in een ondergrondse boog langs een voorgeschreven boorpad vanaf de oppervlakte.

Horizontaal boren
Horizontaal boren

Misschien heeft u her en der op de campus wel lange zwarte strengen zien liggen. Deze leidingen liggen klaar om ingetrokken te worden vanaf het punt dat de boring weer boven komt. Maandag j.l. is de eerste sectie ingetrokken richting het middenterrein.

Voorbeeld van intrekken leiding
Voorbeeld van intrekken leiding

Op sommige plekken hoeft er niet geboord te worden en is er, zonder veel hinder voor de omgeving, voldoende ruimte om een sleuf te graven. Ook op deze manier zijn afgelopen week de eerste leidingen gelegd, onder andere rond Axis.

Sleuf rond Axis
Sleuf rond Axis

Ongestoorde tentamens

De komende maanden zijn Heijmans Infra en Grondboorbedrijf Haitjema nog volop bezig op de campus om de ringleiding sluitend te krijgen. In de tentamenweken zullen zij echter niet dichtbij de onderwijsgebouwen werken, zodat de studenten hun tentamens in alle rust kunnen maken.