Nieuws

De UmaBurger, een smakelijke hamburger met natuurlijke ingrediënten

Gepubliceerd op
17 december 2020

In deze serie spreken we startups, bedrijven en bewoners van de campus over hun werk en waarom ze gekozen hebben voor Wageningen Campus. Deze keer Mendelt Tillema van UmaMeats: “Tijdens het bezoek aan een zeewierboerderij ontstond het idee om vlees te verrijken met zeewier. Ik wil de consument verleiden met hun favoriete producten die nog beter smaken en als bonus passen in een verantwoord dieet. En zeewier maakt dat mogelijk.” Nu, zo’n drie jaar later, adverteert UmaMeats met een UmaBurger en een UmaWorst, die 40% minder toegevoegd zout bevatten dan de vleesproducten die we nu eten.

Wat doet Umameats precies en voor wie?

We hopen met UmaMeats een positieve impact te hebben door mensen te verleiden om gezondere keuzes te maken. Daarom maken wij vleesproducten, zoals hamburgers en worstjes verrijkt met zeewier, die lekker smaken en sappig zijn. Toevoeging van zeewier geeft het rundvlees de zogenaamde umamismaak (red. de vijfde basissmaak naast zoet, zuur, zout en bitter). Umami combineert goed met de smaak die vlees van nature heeft en maakt deze ook rijker. Hierdoor heeft de UmaBurger meer smaak met minder zout.

Daarnaast maakt het zeewier vlees sappig. Daarom kunnen we mager rundvlees gebruiken. Het vlees van de Nederlandse melkkoe is mager en perfect voor onze producten. Het leuke is dat chefs dit ook opvalt. Ze vragen ons of als de UmaBurger uitverkocht is, of we ook direct aan hen kunnen leveren. Ondanks dat groothandels veel verschillende hamburgers aanbieden, willen die chefs de Umaburger, omdat deze sappig blijft bij het bereiden.

Hoe ben je op het idee gekomen?

Tijdens mijn studie Plantenwetenschappen bij Wageningen University & Research (WUR) bezochten we een zeewierboerderij. Ik werd gegrepen door het idee van voeding verbouwen zonder zoet water, zonder pesticiden en zelfs zonder grond. Daarnaast is mijn moeder in het dorp waar ik vandaan kom betrokken bij een project voor de gemeenschap dat als doel heeft het verbeteren van de kwaliteit van leven door het aanpassen van de leefstijl. Onze ideeën ondersteunen elkaar.

Een belangrijke pijler in leefstijlverandering is anders eten. Zeewier bevat precies de juiste voedingsstoffen om dit te bereiken. Door het voedselaanbod te verbeteren kiezen mensen vaker voor gezonder eten. Wageningen is het middelpunt voor innovaties op het gebied van voeding. Ik vind het reuze interessant om met studenten, onderzoekers en docenten te sparren over de richting van innovatie. De ons kent ons sfeer op de campus leent zich daar perfect voor. Ook daarom is het gunstig om een kantoor te hebben op de campus.

Hoeveel mensen werken er bij jullie?

De afgelopen jaren hebben we met wisselende aantallen mensen in het team gewerkt. Door de situatie met corona is een groot deel van onze klanten weggevallen en is het niet efficiënt om mensen vast in dienst te hebben. Het heeft me wel doen inzien hoe prettig het is om samen te werken met andere bedrijven in plaats van te proberen alles in eigen huis te doen.

Daar over gesproken, hoe kom jij de coronacrisis door?

Ik heb alle kosten tegen het licht gehouden en gekeken naar wat het me oplevert op welke termijn. Daardoor heb ik veel doorlopende kosten naar beneden bijgesteld. Dat betekent niet dat ik nu in winterslaap ben. Ik ben nu het concept verder aan het door ontwikkelen. Zeewier heeft veel verschillende positieve effecten op voeding. Daar valt enorm veel over te leren. Deze kennis kan ik gebruiken om de kwaliteit van de producten nog hoger te maken.

UmaMeats is al diverse malen in de prijzen gevallen?

Ja, dat was al vrij snel. Daaruit blijkt gelukkig dat het concept aanspreekt. In de zomer van 2017 ontstond het idee, eind 2017 werd het concreter en in 2018 werd UmaMeats al de Startup van 2018. In 2019 werd UmaMeats door het Financieel Dagblad benoemd tot Jong Talent Smaakmaker. Dit voorjaar werden we door de trendwachter van de toonaangevende Horeca beurs ‘De Internorga’ geselecteerd als innovatie die je gezien moet hebben. Maar dat ging dus even niet door vanwege corona.

Die momenten zijn hartstikke gaaf en moet je goed vieren, ze geven een hoop energie.  Daarnaast is het een perfecte mogelijkheid om aan een hoop mensen die je niet elke dag tegenkomt te vertellen over onze speciale burger.

Wat zijn de voordelen van een plek op Wageningen Campus?

Wageningen Campus is het episch centrum op het gebied van voedingsontwikkelingen. Dichter bij het vuur zitten kan dus niet. Hier lopen normaal gesproken duizenden mensen rond die werken aan ideeën rondom het verbeteren van voeding. Het is goed om deel uit te maken van zo’n ecosysteem. Het is leuk en waardevol om contacten te leggen met mensen die dezelfde passie hebben. Het netwerk wordt goed gevoed door hoeders van het ecosysteem zoals Starthub en StartLife.

De kennis die hier is om startups te faciliteren geeft je als startup een mooie kickstart. Denk daarbij aan kennis over voedsel, maar ook juridische en financiële kennis en ondersteuning bij je administratie. Voor stages en nieuwe medewerkers kun je onder studenten werven. Met starters in hetzelfde gebouw kan ik sparren over de uitdagingen waar we voor staan. Je bent niet elkaars concurrent, we werken allemaal aan andere concepten, maar je kunt wel je ideeën delen met elkaar. We zitten als startende ondernemingen immers in hetzelfde schuitje.

Maakt UmaMeats gebruik van de faciliteiten/apparaten op de campus?

Niet zozeer van apparaten. Wel van de kennis van bijvoorbeeld professoren of van studenten die meedoen met een bepaalde challenge.

Zijn er nog dingen die je mist op de campus?

Missen is groot woord, maar ik denk dat we nog flinke stappen kunnen zetten op het gebied van marketing. Bij WUR leren we technisch denken, maar je moet ook vroeg kijken hoe je je als startup neerzet in het dichte woud van voedingsproducenten. WUR zelf is daar erg goed in; en heeft zichzelf de afgelopen jaren als een heel sterk merk gepositioneerd. Ik weet zeker dat we daar als startups van kunnen profiteren.

Hoe zie je de toekomst van UmaMeats en is die op de campus?

Ik heb een vliegende start kunnen maken bij Starthub op de campus. Er is een waardevolle combinatie van passie en ervaring rondom het wereldvoedsel vraagstuk. Die houd je scherp en geeft veel energie. Kort gezegd heb ik het gewoon enorm naar mijn zin daar en het is ook wel lekker vertoeven in het nieuwe gebouw, Plus Ultra II.

Wat betreft de toekomst van UmaMeats wil ik me volledig focussen op het verbeteren van de kwaliteit van voeding in bewerkte producten. Volgens mij kunnen we producten nog veel lekkerder, voedzamer en duurzamer maken. Doordat we dat doen met een nog best wel onbekend ingrediënt als zeewier, blijft het ook interessant. Het is hartstikke leuk om mensen te verrassen met hun lievelingseten dat nog beter smaakt dan zeewier. En het blijft spannend; zeewier met zijn mooie eigenschappen blijft ook mij verbazen.