Nieuws

Opening ‘Helix’ gebouw op Wageningen Campus 

Gepubliceerd op
25 november 2016

Het nieuwe gebouw ‘Helix’ op de campus van Wageningen University & Research wordt maandag 28 november feestelijk geopend. Afgelopen zomer zijn alle leerstoelgroepen van de clusters biomoleculaire wetenschappen en humane voeding naar dit gebouw verhuisd. Hiermee is de eenheid op de Wageningse campus een feit: alle universitaire clusters zijn er nu gehuisvest.

DNA molecuul als model voor het ontwerp

'Helix’ is de vorm van een DNA-molecuul: twee strengen die om elkaar gedraaid zijn. In het ontwerp van de volledig nieuwe faciliteit is de ‘Helix’ op verschillende wijzen terug te vinden. In de gevel zijn afwisselend gladde en ruwe betonelementen toegepast, waardoor een diagonaal ontstaat, er zijn 4 kleine atria, die verspringen langs de gevels, in 3 atria is een spiltrap die duidelijk symbool staat voor de DNA structuur, er zijn 2 om elkaar draaiende trappenhuizen en op het glas binnen het gebouw is een sterk uitvergroot DNA model als folie toegepast. Het ontwerp geeft daarmee uiting aan de life sciences die in Wageningen de hoofdrol spelen.

Duurzaam gebouw

Helix is een technologisch hoogstaand gebouw, waarin ca. 50 % van de ruimte wordt gebruikt voor laboratorium en specifieke onderzoeksruimten. Het klimaat in het gebouw wordt geregeld via Warmte-Koude-opslag en betonkernactivering. Daarbij wordt grondwater gebruikt voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. Ook bij de verlichting zijn moderne technieken (LED) toegepast. Daarmee is Helix een zeer energiezuinig gebouw. Dat past ook bij de doelstelling van Wageningen University & Research; To explore the potential of nature, to improve the quality of life’

Bij het ontwerp is bovendien uitdrukking gegeven aan de wens om een compact gebouw te realiseren met korte looplijnen en veel mogelijkheden voor onderling contact. Zo promoot de DNA-structuur de samenwerking tussen de verschillende universitaire groepen.

De opening wordt bijgewoond door genodigden, waaronder medewerkers en pers.

webimage-6404C2DC-EBF3-477C-A155764E5618FE9E.jpg