Nieuws

Appelbomen op Wageningen Campus

Gepubliceerd op
24 februari 2017

In de tweede helft van februari zijn op de campus her en der appelbomen geplant. Zij vormen samen de ‘Tijdlijn van de appelproductie’; een idee van Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) om de fruithistorie van wilde tot de huidige rassen te visualiseren met productiesystemen.

Tijdlijn van de appelproductie

Hoe komt een appelras tot stand? Het begon met het verzamelen van wilde appels in Kazachstan. Door selectie en gerichte veredeling zijn hieruit onze huidige appelrassen ontstaan. De productie van appels werd in het verleden verbeterd door nieuwe rassen op een krachtige en gezonde onderstam te enten. Hier zijn de hoogstambomen op diverse plekken langs de busbaan een voorbeeld van.
Later zijn zwak-groeiende onderstammen ontwikkeld. Dit heeft geleid tot de laagblijvende, gemakkelijk te oogsten boomgaarden. Dit ‘moderne’ systeem van appels telen zie je terug op ‘The Field’, waar 80 laagstam appelbomen zijn aangeplant. ‘The Field’ vind je bij de uitgang van de campus aan de kant van de wijk Noordwest. Op dit veld staat ook het ras Elstar, die in het verleden door een voorloper van Wageningen University & Research (om precies te zijn het IVT) is ontwikkeld.

Compenseren voor kap

Met de aanplant van de appelbomen is het integraal groenplan van Wageningen Campus afgerond. Dit groenplan is onder meer opgesteld omdat vanwege de bouw en aanleg van o.a. Helix, de busbaan en de fietsenstalling bij Axis 385 bomen zijn gekapt. Deze zijn gecompenseerd met een aanplant van ruim 700 bomen (inclusief de boomgaard op ‘The Field’), waaronder 550 inheemse soorten (o.a. wintereik, zwarte els, wilde kers en iepen).
Bij de keuze van de bomen is rekening gehouden met de groeiomstandigheden op de campus: wisselend heel nat tot heel droog, harde winden in de buurt van de monolieten, vrij arme, zandige leemgrond. Dit beperkt de mogelijkheden, maar er staat nu toch een interessant sortiment. Of alle soorten het redden is nog even afwachten. Dat geldt zeker ook voor de nieuw aangeplante appelbomen.

Willem van Dooijeweert, collectiebeheerder vruchtgroenten CGN, is bezig met de inventarisatie van de pas geplante appelbomen op de campus. (Foto: De Gelderlander door Tamara Reijers)
Willem van Dooijeweert, collectiebeheerder vruchtgroenten CGN, is bezig met de inventarisatie van de pas geplante appelbomen op de campus. (Foto: De Gelderlander door Tamara Reijers)